cv als identiteitsbewijs?

23 september 2021

“Jij praat makkelijk, jij kunt de verkoop wel in”. Dat werd tegen mij gezegd in mijn jeugdjaren en ik kwam terecht in de autoverkoop. Geregeld spreek ik mensen bij wie hun vroegere keuzes hun verdere loopbaan hebben bepaald. Terwijl die keuzes niet echt gebaseerd waren op een stevige basis, maar op goed bedoelde adviezen vanuit de omgeving.

In mijn werk zie ik dat het cv vaak een opsomming is van werkervaring en gezien wordt als verlengstuk van iemands identiteit. Recruiters en werkgevers kijken eerst naar een cv. Wat is je meest recente werkervaring? Waar ben je op basis van het verleden het best inzetbaar? Dat maakt de stap om te veranderen van werkrichting voor veel mensen een hele spannende. Jammer eigenlijk…! Is het in de regel niet logisch dat wanneer je jong bent, je andere dingen belangrijk vindt dan als je de 30 bent gepasseerd? Je bent verder in je leven, wat veel verder gaat dan alleen werk. Wat doet het ouder worden met je visie op het leven? De werkervaring op je cv zegt maar één ding, namelijk: wat heb je tot nu toe gedaan? Het zegt nog niets over waar je naartoe wilt! Door in te zoomen op iemands aard en aanleg in combinatie met iemands wensen voor de toekomst, kijk je naar zijn of haar werkelijke motivatie en mogelijkheden tot ontwikkeling.

Excuses bedenken

Daarom graven wij graag een laagje dieper. Als een kandidaat bij mij komt voor een kennismakingsgesprek, heb ik vaak het cv voor me. Maar eenmaal in gesprek gaat het al snel over heel iets anders. Wie is hij of zij? We gaan op zoek naar iemands talenten en drijfveren, waar gaat iemand echt van “aan”? Wat zijn iemands dromen en verlangens? Wanneer deze diepgang ontstaat in het gesprek gebeuren de mooiste dingen. Toch ervaren veel mensen belemmeringen in het veranderen van koers. Want ja, mijn ouders hebben mijn opleiding betaald, ik heb er zolang voor gestudeerd, ik weet nu wat ik heb en ben verzekerd van een goed salaris. Er zijn veel ‘excuses’ te bedenken waarmee we onszelf overtuigen om maar door te gaan met waar we mee bezig zijn. Zelfs als we aan alles voelen dat werk geen voldoening meer geeft maar meer een zware last wordt.

Loopbaancoach

Zelf herken ik dat. In mijn eigen loopbaan zijn er ook keuzemomenten geweest. Voor mij was het helpend om in die periodes rust te nemen voor bezinning. Ik voerde veel gesprekken met mensen en noteerde de inzichten die ik daaruit opdeed. Ik ontdekte dat het bij verkopen niet gaat om gladde praatjes, maar vooral om luisteren en doorvragen en het geven van passend, persoonlijk advies. Precies die competenties waar ik goed in ben en waar ik mij verder in wilde ontwikkelen. Het was mijn wens om daarin wat langer met mensen op te lopen en dat is precies waar nu mijn werk uit bestaat. Via een tussenstap in de personeelsbemiddeling kwam ik uit bij het vak van loopbaancoach. Had ik toen ik 18 was kunnen bedenken dat ik coach wilde worden? Daar hoef ik niet lang over na te denken. Dat is onmogelijk! Deze stap hoort zonder enige twijfel bij de fase van mijn leven waar ik nu in zit en vooral bij wie ik ben als persoon en mijn daarbij horende ontwikkeling.

20 jaar Van Dam Loopbaanbegeleiding

Van Dam loopbaanbegeleiding bestaat dit jaar 20 jaar. Zelf ben ik in deze organisatie nu 3 jaar onderweg. Er is gekeken naar wie ik ben als persoon en naar wat ik kan en wil. Dat maakt dat ik erg gelukkig ben in deze rol maar bovenal sta achter het concept en de manier van werken binnen onze organisatie. Zelf mag ik nu oplopen met mensen en hen helpen hun profiel in kaart te brengen en keuzes te maken waarmee ze gemotiveerd verder kunnen. Natuurlijk is het mooi als je daarbij verder kunt bouwen op elementen uit je werkervaring en die kunt verbinden met je wensen voor de toekomst. Om dat goed te kunnen is het soms nodig iets verder te kijken dan alleen de opsomming van de feiten. Durf in je cv vooral te benoemen wie je bent, wat je kunt en wat je wilt!

Van harte welkom @vandamloopbaanbegeleiding.

Bastiaan Stolk

Anderen over ons