Tips voor een jobswitch
7 oktober 2021
Uit onderzoek van het CBS blijkt dat best veel mensen een ander vak kiezen. Er gingen in 2017 zo'n 937.000 mensen iets anders doen. Bijna 30% was jonger dan 25 jaar. Bij mensen ouder dan 25 jaar koos zo'n 67% voor een beroep in een andere beroepsgroep. Een overstap naar een baan in een andere beroepsgroep wordt vaak gedaan door mensen die werkzaam zijn in de dienstverlenende sector. Denk aan mensen die bijvoorbeeld werkzaam waren bij verzekeraars en andere (financiële) instellingen en totaal iets anders zijn gaan doen. Zo'n 33% krijgt een andere baan in dezelfde beroepsgroep. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan verpleegkundigen die verder gaan als gespecialiseerd verpleegkundige.
Ook dit jaar zullen aardig wat mensen naar verwachting (moeten) gaan wisselen van baan, vanwege de huidige situatie op de arbeidsmarkt. Vanuit de praktijk zien we mensen om verschillende redenen een stap in hun loopbaan maken. Dit kan zijn vanwege ontslag, ziekte/uitval (burn-out), behoefte aan persoonlijke groei of bijvoorbeeld een baan met meer zingeving. Wat de reden ook is, met de onderstaande 5 loopbaantips wordt het een stukje makkelijker om stappen te zetten. We noemen ze kort hieronder even.
Focus en weet wat je wil doen
Is het voor jezelf helder welke kant je op wil met je loopbaan?
Als je er nog niet helemaal uit bent, helpen deze punten je misschien verder:
Stap 1: Waarom? Probeer voor jezelf scherp te krijgen waarom je een loopbaanverandering overweegt.
Stap 2: Wat? Wat spreekt je niet aan in je huidige baan of wat mis je nu?
Stap 3: Actie! Kijk goed wat er nu nodig is om je nieuwe baan te krijgen. Heb je een (extra) opleiding of cursus nodig? Of heb je hulp nodig zoals loopbaanadvies.
Stap 4: Solliciteren. Ten slotte: maak een goed cv, een goede sollicitatiebrief en pas je LinkedInprofiel aan.
Bekijk welke vaardigheden je al hebt
Veel mensen sommen op wat ze nog allemaal missen om die nieuwe baan te bemachtigen.
Maar begin eens met in kaart te brengen wat je al wel kunt. Over welke vaardigheden beschik jij al? Je hoeft namelijk niet perse aan alle eisen te voldoen van een nieuwe functie. Jouw specifieke achtergrond kan een grote pre zijn voor een bepaalde functie. Ben je verpleegkundige en wil je een stap maken naar bijvoorbeeld communicatie, dan kan jouw specifieke kennis van de zorg een enorm pluspunt zijn die andere kandidaten niet hebben.
Zet je netwerk in
De meeste banen worden nog steeds verkregen, die via een warm netwerk zijn aangedragen.
Bekijk dus wie je in jouw netwerk kan helpen. Wie zou je ergens kunnen introduceren?
Durf te vragen en ga vooral praten met mensen in het vakgebied waar jij graag wilt werken.
Doe ervaring op
Bekijk of je naast je huidige baan al ergens ervaring kunt opdoen. Zijn er lopende projecten binnen de organisatie waar jij kunt aansluiten die de richting bieden die jij op wilt? Wil je bijvoorbeeld de IT-kant op, denk bijvoorbeeld aan programmeren, bekijk dan of er (junior) functies openstaan waar jij kunt beginnen. Gebruik ook hier volop je netwerk.
Zoek professionele hulp
Een loopbaancoach kan je helpen je talenten te ontdekken en je helpen met een praktisch stappenplan om dichterbij je gewenste baan te komen. Het is altijd prettig om bij een complexe keuze zoals loopbaanverandering een sparringpartner te hebben. Een goede loopbaancoach beschikt over een groot netwerk en kan je vaak wel ergens introduceren.
Ben jij je ook aan het oriënteren in je loopbaan en wil je graag toch wat extra advies ontvangen in het zoeken naar de juiste passende baan of organisatie. Neem gerust eens contact met ons op. Van Dam Loopbaanbegeleiding denkt graag met je mee!
Carlos Verhorst, loopbaancoach